Yoga Nidra Review – ontspannen en relaxt?

Yoga houding voor de Yoga Nidra Review

Streef je naar complete ontspanning? Zodat je lichaam en je geest zich volledig herstellen? En je je emoties ook weer in balans kan brengen?
Deze Yoga Nidra Review kan je overtuigen dat je dit allemaal kan behalen met Yoga Nidra.

Zeg eens eerlijk: denk je dat je echt volledig ontspant door een kopje koffie te drinken en een tijdschriftje te pakken? Of ’s avonds voor het slapen gaan nog even een spelletje te doen op je laptop of je mobiele telefoon?
Nee hè?

En toch denken veel mensen dat je op deze manier voldoende ontspant. Maar niets is minder waar: we staan tegenwoordig “aan” tot we naar bed gaan en je brein krijgt niet genoeg rust, ook niet als je slaapt.
Gevolg? Je wordt alweer moe wakker en voelt je niet uitgerust.

Vele mensen hebben hier last van. Maar door de moeite te nemen om deze Yoga Nidra Review te lezen, ben ik ervan overtuigd dat jij iemand bent die hier iets aan wil doen. Die wél tot een volledige ontspanning wil komen.

Volg me en kijk mee naar wat Yoga Nidra je allemaal kan brengen!

Yoga Nidra

Volledige ontspanning…voor zowel je lichaam, je geest als ook je emoties. Hoe kom je daar?

Dat is het moment dat Yoga Nidra komt kijken. Ik zal uitleggen wat het inhoudt. Want de meeste mensen kennen wel yoga, van “de moeilijke zithoudingen” maar Yoga Nidra is nog relatief onbekend.

Ontstaan van Yoga Nidra

De Yoga Nidra zoals deze nu wordt beoefend, stamt uit de jaren 40-50 van de vorige eeuw. Toen heeft een student aan een Sanskriet school ontdekt, dat informatie niet altijd bewust hoeft te worden opgemerkt door je zintuigen, om het toch te kunnen onthouden (de manier hoe de student hierachter kwam, staat omschreven in het Yoga Nidra Instructieboek dat bij de Yoga Nidra cursus hoort).

Hierop is de student dit gegeven verder gaan ontwikkelen en zo is de Yoga Nidra ontstaan.

De naam Yoga Nidra

De naam Yoga Nidra staat voor: bewuste diepe slaap. De twee uit het Sanskriet komende namen Yoga en Nidra betekenen verbinden en slaap.

Het lijkt dus alsof je bij de beoefening van deze vorm van Yoga slaapt, maar je bent wakker en alert. Je bewustzijn werkt op een dieper niveau door. Hoe je hier komt, is door een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Hiermee kun je spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerken en kan je lichaam op verschillende vlakken in totale ontspanning komen.
En dat bereik je met Yoga Nidra.

Yoga Nidra en Happy with yoga

Wat hebben deze twee namen met elkaar te maken?
Heel veel!
Happy with Yoga is het bedrijf van Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart. Deze gecertificeerde yoga docenten geven yoga opleidingen, trainingen, retreats en workshops.

Zo ook is de cursus Yoga Nidra van hun hand. Laten we daar nu dieper in duiken.

Wat is de Yoga Nidra cursus?

Zoals ik al heb omschreven gaat het bij Yoga Nidra om een totale ontspanning te creëren terwijl je wel wakker bent. Tijdens de cursus wordt er ook diverse malen op gehamerd dat het niet de bedoeling is om in slaap te vallen (hoe verleidelijk dit ook is)!

Door een aantal systematische oefeningen en visualisaties kom je tot deze staat van ontspanning.

De cursus biedt je de video’s, geluidsbestanden en uitleg met tekst hiervoor.
De geluidsbestanden en video’s geven je de oefeningen in opbouwende lijn. De teksten die je bij de cursus ontvangt geven extra uitleg en achtergronden.

Wat belooft de verkoper?

Rolf en Melanie, beiden de docenten van deze cursus, zijn overtuigd van de vele voordelen die je behaalt uit Yoga Nidra.

Je leert een methode waarbij je tot een bewust volledige ontspanning kunt komen. Hierdoor ben je meer ontvankelijk voor de intenties die je zet tijdens deze staat. In het onderstaande stukje tekst van Rolf over Yoga Nidra spreekt hij over deze intenties.

Yoga Nidra biedt ook voordelen en verbeteringen op de vlakken van depressie, angst, chronische vermoeidheid en pijn. Veel mensen merken verbeteringen tegen een hoge bloeddruk en slapeloosheid en de methode wordt zelfs ingezet bij mensen met een posttraumatisch stress syndroom.

Dit is wat de docenten Rolf en Melanie zelf zeggen over de cursus Yoga Nidra:

Testimonial van Rolf van Baalen voor de Yoga Nidra Review
Testimonial van Melanie Poldervaart voor de Yoga Nidra Review

Yoga Nidra Review

Aangekomen bij de daadwerkelijke review van de cursus Yoga Nidra gaan we bekijken wat de inhoud van de cursus is.

De cursus wordt gegeven door Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart. Maar wie zijn dit? En hoe komen zij aan hun kennis?

Verder zijn we benieuwd naar de kosten van deze cursus en of er ervaringen zijn van mensen die deze cursus hebben doorlopen.

Uiteraard duiken wij zelf ook in de curus Yoga Nidra om er onze eigen mening over te geven.

Tot slot gaan we in op de vragen: “Is deze cursus zijn geld waard “en “Levert deze cursus het gewenste resultaat“?

Yoga Nidra volgens de traditionele yogi's

Waaruit bestaat de cursus Yoga Nidra?

De cursus begint met een uitleg over hoe de cursus in elkaar zit. Rolf vertelt hoe je door de cursus kunt navigeren en geeft tips om het maximale uit de cursus te halen.

Introductie video van de cursus
Introductie video van Rolf van Baalen
De 7 Yoga sessies

Het belangrijkste van de Yoga Nidra zijn natuurlijk de systematische oefeningen waarmee je in een staat van volledige ontspanning komt.

Deze sessies zijn stuk voor stuk opgenomen in de cursus.
Enkele van deze oefeningen duren zo’n 25 tot 30 minuten en sommigen zijn wat korter. Die kun je uitvoeren als je eens wat minder tijd hebt.

De volgorde waarin je de sessies zelf kiest, is dus niet zo van belang.
Maar voor de beste uitwerking van de cursus zou ik niet steeds gaan voor de kortere sessies. De cursus is natuurlijk ook bedoeld om je op een aantal punten bewust te maken van de drukte om je heen en de stress ten gevolge daarvan. Het is dan ook een goed streven van jezelf om (ruim) de tijd te nemen voor deze oefeningen.

Extra’s bij de cursus

Om je helemaal wegwijs te maken in de Yoga Nidra, is er een Yoga Nidra Instructieboek aan de cursus toegevoegd. Dit e-book in PDF formaat beslaat 31 bladzijden en leert je de ontstaansgeschiedenis van Yoga Nidra, veel achtergronden, onder andere over hersengolven en belangrijke richtlijnen hoe je Yoga Nidra het beste kunt toepassen.

Deel van de inhoud van het Yoga Nidra Instructieboek
Deel van de inhoud van het Yoga Nidra Instructieboek

Mini Yoga lessen

Om je nog verder te helpen het maximale uit je Yoga Nidra te halen, hebben Rolf en Melanie drie mini yoga lessen aan het programma toegevoegd.

Deze lessen bestaan uit video’s van ongeveer 15 minuten. Je kunt deze mini yoga lessen uitvoeren voordat je aan je Yoga Nidra oefeningen begint. Hiermee ontstaat er meer rust in je lichaam en ben je beter in staat om spanningen los te laten. Zo hebben de Yoga Nidra oefeningen dus nog meer resultaat!

Wil je nu al beginnen met de cursus?

Wie is de aanbieder?

De cursus Yoga Nidra wordt gegeven door Happy with Yoga.
Happy with Yoga is het succesvolle Yoga bedrijf van Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart. Samen delen zij hierin hun passie voor yoga en mindfulness. De klanten trakteren ze op cursussen, workshops en retreats op de mooiste plekken.

Zij zijn op de website van Happy with Yoga verder actief met blogs en video’s over Yoga, Meditatie, Mindfulness en Lifestyle.
Rolf en Melanie zou je ook al gezien kunnen hebben in mijn Mindfulness Voor Het Dagelijkse Leven Review, waar ik over hen heb verteld.

Rolf en Melanie zijn beiden E-RYT®500, YACEP® en Hatha Vinyasa Yoga docenten. Verder hebben zij een 300 uur meditatie en Yoga Nidra gevolgd.

Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart van Happy with Yoga
Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart

Melanie is verder gespecialiseerd in meditatie, Yoga Nidra en Yin Yoga.
Rolf heeft zijn talenten ook doen uitgroeien in de richting van meditatie en Yoga Nidra. Verder is hij Wim Hof Method level II instructeur (Wim Hof ken je vast als the Iceman) en Mindfulness trainer.
Verder besteden Rolf en Melanie dus tijd aan bloggen en treden op als sprekers.

Waarom yoga?

Rolf en Melanie zijn eigenlijk allebei in de yoga gerold na een periode in hun leven waarbij ze zich niet prettig voelden.
Slapeloze nachten, hoofdpijn, piekeren en stress horen niet bij mensen in de bloei van hun leven.

Op zoek naar oplossingen hiervoor zijn ze bij yoga terecht gekomen.
Meteen vanaf het eerste contact voelde dit goed en traden er verbeteringen in hun leven op. Ze hebben daarna besloten om yoga trainer te worden.
Hierop volgden trainingen in Bali, Cambodja, Polen en Nederland.

Wat zijn de kosten van Yoga Nidra?

De kosten voor de Yoga Nidra cursus zijn € 37,-.
De normale prijs voor het volledige pakket, dus de 7 Yoga Nidra sessies, het Yoga Nidra e-boek, 3 mini Yoga sessies en professionele begeleiding is € 87,-.
Al met al ontvang je via deze site dus een grote korting!
En weeg je dit af tegen een abonnement op een yoga school of praktijklessen bij een yoga leraar; daar ben je natuurlijk nog veel meer geld voor kwijt!

Wat vinden de klanten van de Yoga Nidra cursus?

Voor de Yoga Nidra Review ontkomen we er natuurlijk niet aan om ervaringen van klanten van de Yoga Nidra cursus te bekijken.

Op de site van Happy with Yoga, waar veel reacties staan van klanten, kunnen we geen negatieve klanken ontwaren.

Hier zijn enkele reacties weergegeven van cursisten die al bezig zijn met Yoga Nidra. Sommigen zijn net begonnen, anderen zijn er al een tijd mee aan de slag:

Testimonial Ashley
Testimonial Diana over Yoga Nidra
Testimonial Rene
Testimonial Jolein

Verder heeft Happy with Yoga ook een zeer actieve Facebook community. Ik vind dat altijd prettig om te kunnen checken omdat je voor je eigen website natuurlijk reactie kunt uitkiezen. Maar ook op de Facebook pagina staan vele positieve reacties op de diverse programma’s die worden gegeven door Happy with Yoga, niet enkel over de Yoga Nidra cursus.

Wat vind ik zelf van Yoga Nidra?

Uiteraard zijn wij van Reviewsweb voor deze Yoga Nidra Review ook in de cursus gedoken om er onze eigen mening over te geven. Ik was de uitverkorene dus hier volgt mijn persoonlijke mening.

Om te beginnen ziet de cursus er, evenals de overige cursussen van Happy with Yoga, erg netjes uit. Het geheel is duidelijk opgebouwd zodat je niet hoeft te zoeken waar je wat kunt vinden.

De training straalt door het gebruik van zachte kleuren en een overzichtelijke opbouw ook rust uit. Precies wat je nodig hebt als je hieraan begint!

Steeds wanneer je een item hebt afgerond, kun je kiezen om onderaan de pagina deze les af te ronden en door te gaan. Dat ziet er zo uit:

screen afronden voor de Yoga Nidra Review

Zo wordt bijgehouden hoe ver je in de cursus bent, dan hoef je daar zelf niet aan te denken.

Het instructiedeel waarmee de cursus begint, is een korte uitleg hoe de cursus in elkaar zit. Dit is handig, al denk ik dat je er zonder de uitleg ook wel uit zal komen.

In het Yoga Nidra instructie e-boek staan leuke wetenswaardigheden en tips om het je tijdens de cursus nog gemakkelijker te maken. Waar ik vooral baat bij had was het hoofdstuk over de “sankalpa”, de intentie die je je onderbewuste geeft. Er wordt prima uitgelegd hoe dit werkt en hoe je dit moet doen.
Verder is het hoofdstuk over de richtlijnen voor het beoefenen van Yoga Nidra een must om door te nemen voordat je met de daadwerkelijke oefeningen begint.

De oefeningen

Het belangrijkste deel van de cursus zijn natuurlijk de 7 oefeningen die je gaat uitvoeren.

Wat ik merkte is dat ik in het begin moeite had om mijn concentratie bij de oefening te houden. Van ieder geluidje dat ik hoorde leek ik uit mijn concentratie te komen en ging ik gedachten vormen. Het heeft even geduurd, maar na enkele keren merkte ik dat ik beter “bij de les” kon blijven. Hierdoor heeft de oefening natuurlijk ook meer waarde, omdat je meer geconcentreerd bezig bent. En dat is juist ook de bedoeling. In slaap vallen bij de oefening, wat ook kan voorkomen alleen heb ik dat niet gehad, haalt het effect van de oefening weg.

Elke oefening brengt je tot volledige ontspanning. Bij de ene oefening ben je lang bezig met je ademhaling. Bij de volgende oefening concentreer je je weer meer op verschillende lichaamsdelen.

Het komt op mij over als een “reis” langs je lichaam waarbij je je zeer bewust wordt van alle onderdelen. En met deze bewustwording vielen ook opgebouwde spanningen weg. Na de oefeningen voelde ik me dan ook erg rustig, maar wel alert. Ik kwam niet slaperig of moe overeind na een oefening.

Wat fijn is is dat er niet een vaste volgorde in de oefeningen zit. Zo heb ik kunnen kijken naar de lengte van de oefeningen en pakte steeds de oefening eruit die op dat moment het beste paste.

Extra oefeningen

Bij de cursus zitten ook drie korte yoga oefeningen. Deze kun je gebruiken alvorens je met de “echte” oefening begint. Ik heb dit soms gedaan, soms ook niet wegens een tekort aan tijd.

Yogahouding voorbeeld met Melanie Poldervaart
Screenshot van een van de oefeningen met Melanie Poldervaart

Maar och, wat moet je daar lenig voor zijn!
Er zijn oefeningen bij die ik nog steeds niet kan uitvoeren zoals ze op de video worden voorgedaan.
Maar het gaat natuurlijk ook om het idee; het feit dat je ermee bezig bent, doet al iets met je. En ik ben gaandeweg wel iets soepeler geworden (al kom ik nog steeds niet met gestrekte benen met mijn handen tot de grond).

Garantie

Een prettige garantie bij de cursus krijg je in de vorm van een 30 dagen niet goed geld terug garantie.
Je kunt dus de hele cursus inzien en oefeningen doen. En als je binnen 30 dagen na aankoop van de cursus besluit dat dit toch niets is voor je (al lijkt mij die kans klein) kun je een mailtje sturen en krijg je je geld terug. Top!

Eindoordeel Yoga Nidra Review

Aan het einde en als afsluiting van deze Yoga Nidra Review bekijken we of deze cursus zijn geld waard is en of de cursus het gewenste resultaat geeft.

Ik kan niets anders dan positief zijn over deze cursus.
Mijn vooropgezette idee was dat ik zweverige filmpjes zou zien en me in de meest rare houdingen moest frommelen. Maar daar zat ik goed naast!
De cursus heeft niets van zweverigheid omdat de oefeningen “down to earth” zijn. Ze worden perfect uitgelegd door Rolf en Melanie. Beiden hebben zij een kalme manier van spreken en uitleggen, zodat je op die manier ook wordt gerust gesteld. Je merkt dat beiden jarenlange ervaring hebben met Yoga.

Geld waard?

Is de cursus dan ook zijn geld waard?
Ik vind van wel. Als je ziet wat je voor dit bedrag krijgt, kun je daar een mooie switch in je leven of leefstijl mee teweeg brengen. En je kunt de cursus zo lang volgen als je maar wil, het is niet na één keer al afgelopen.

En resultaat?

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de cursus zeker resultaat geeft! Als je op zoek bent naar een methode waarbij je volledige ontspanning vindt en daardoor stress en blokkades uit je leven kunt weren en opruimen, biedt deze cursus je veel kansen.

Wat ik ook het fijne aan deze cursus vind, is dat je er niet elke dag mee bezig hoeft te zijn. Twee tot drie keer in de week een oefening doet volstaat. Als je zin hebt om het vaker te doen kan dat natuurlijk, maar het hoeft niet. Die ongedwongen benadering heeft op mij positief gewerkt.

Dus sta je op een punt in je leven waarop je meer rust wil, minder stress en een helpende hand om dit op een prettige manier te bereiken, zou ik niet langer wachten!

Veel mensen gingen je al voor. Waar wacht je nog op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *