Wat zijn koolhydraten?

Heb je in de supermarkt wel eens gekeken naar de ingrediënten en voedingswaarde van voedingsmiddelen? Ongetwijfeld zul je op de verpakking ook koolhydraten hebben zien staan. Maar wat wil dat nu precies zeggen?

Koolhydraten feiten

Koolhydraten geven energie aan je lichaam.
Vooral de hersenen en rode bloedlichamen kunnen niet zonder koolhydraten.

De vormen van koolhydraten in ons lichaam bestaan uit suikers, zetmeel en vezels. Dit zijn allen voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je lichaam functioneert.

Je darmen zetten deze koolhydraten om in glucose. Deze glucose komt in het bloed, waar het door de weefsels wordt opgenomen. Deze weefsels verbranden de glucose waarbij de energie ontstaat die je nodig hebt voor je lichaamsfuncties.

Onderverdeling van koolhydraten

Zoals we net hebben gezien, komt door het eten van koolhydraatrijk voedsel, glucose in het bloed. Hiermee wordt je bloedsuikergehalte hoger. Maar de koolhydraten doen dit niet allemaal op dezelfde manier.

Er is daarom een onderscheid gemaakt in twee soorten koolhydraten; de langzame en de snelle koolhydraten.

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten doen er langer over om door je lichaam te worden verteerd. Dit komt door de lange ketens van moleculen (onderdeeltjes).

Je spijsvertering deelt deze moleculenketens eerst op in groepjes en daarna in losse glucosemoleculen.
Hierdoor neemt je lichaam de glucose in een langzamer en geleidelijker tempo op. Met als gevolg weinig sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten worden snel in je bloed opgenomen. Hierbij komt de glucose snel vrij en dat zorgt voor hoge pieken in je bloedsuikerspiegel.

Je krijgt er een snelle energieboost van. Maar daarna zakt je bloedsuikerspiegel zover in dat je je slap en futloos voelt.

In welke producten zitten koolhydraten?

De langzame (betere) koolhydraten zitten vooral in vezelrijke producten zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst, haver, quinoa, groenten, fruit, peulvruchten, melk en yoghurt.

De snelle (slechtere) koolhydraten vind je in frisdrank, koek, snoep, gebak, aardappels, witte rijst, witte pasta en witbrood.

Als je deze rijtjes vergelijkt, zie je dan ook welke producten beter zijn voor je koolhydraatinname?

Zelf aan de slag met goede koolhydraten

Wanneer je zelf aan de slag wil met goede koolhydraten, zijn er veel kookboeken op de markt.
Een van de betere boeken hierin is in mijn ogen de Afslank Receptenbijbel.
Bekijk maar eens mijn Afslank Receptenbijbel Review en ik weet zeker dat je meteen aan je gezondheid wil gaan werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *