Wat zijn aandelen?

Vrijwel iedereen heeft wel eens van aandelen gehoord.
Als je toch niet precies weet wat dat zijn, kun je dat in dit artikel lezen.

Aandelen

Een aandeel is een waardepapier. Het geeft jou een stukje van het bedrijf waar je het aandeel van hebt in handen, in ruil voor jouw geld.

Aandelen worden uitgebracht door bedrijven die geld nodig hebben, bijvoorbeeld voor nieuwe investeringen. Ze zouden dit geld ook bij een bank kunnen lenen, maar kiezen daar in dit geval niet voor.

Voordelen van aandelen

Als je aandelen bezit, ben je dus een stukje eigenaar van het bedrijf. Je hebt hierdoor stemrecht in de aandeelhoudersvergadering en meestal krijg je voorrang bij het opnieuw uitbrengen van aandelen.

Als het bedrijf waar je aandelen van hebt, succesvol is, kun je mee profiteren via dividend en koerswinst.

Dividend

Als een bedrijf winst maakt, kan het ervoor kiezen om deze winst, of een gedeelte, uit te keren aan de aandeelhouders. Deze uitkering heet dividend. Je kunt hier bij goedlopende bedrijven dus een mooi extra inkomen mee genereren.

Als het met een bedrijf slechter gaat dan verwacht, kan het dividend worden verlaagd of niet worden uitgekeerd.

Koerswinst

Je hebt ooit je aandelen voor een bepaald bedrag gekocht. Dit bedrag wordt gevormd door de winstverwachting van een bedrijf.

Als het goed gaat met het bedrijf en er meer winst wordt gemaakt, zal de waarde van je aandelen stijgen. Hiervan heb je natuurlijk direct profijt bij verkoop van je aandelen.

Waarom kiezen voor aandelen?

In de huidige economische situatie levert je geld op een spaarrekening nauwelijks iets op. Bovendien werkt inflatie en de vermogensrendementsheffing ook niet mee aan het groeien van je vermogen.

Als je toch meer rendement wil halen, zul je iets meer risico moeten gaan nemen dan bij een spaarrekening. Je komt dan al snel uit bij het beleggen in aandelen.

Zelf aan de slag met aandelen

Wil je zelf aandelen gaan kopen, raad ik je aan om eerst de Trading Navigator Methode Review te lezen.

Deze review bekijkt het programma van Harm van Wijk, een beleggingsprofessional met meer dan 30 jaar ervaring. Zijn programma zorgt elk jaar voor een rendement op je beleggingen van 7,4 tot 20,6%!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.