Wat kost pianoles? Het zal je verbazen!

piano spelen, maar wat kost pianoles?

Er zijn heel veel mensen die ontzettend graag piano willen leren spelen. Lekker in je eigen woonkamer, bij vrienden of misschien wel op een treinstation een mooie melodie laten horen is een droom voor velen. Je hoeft niet meteen volle zalen te trekken. Uit eigen ervaring weet ik dat piano spelen ook een leuke manier is van relaxen. Tot ontspanning komen terwijl je iets mooi aan het “maken” bent. Maar wat kost het nu om pianoles te volgen en je hierin te bekwamen?

Als je goed wil leren piano spelen, zul je pianoles moeten volgen. Daar kom je haast niet onderuit. Er zijn wel mensen die zichzelf het pianospel goed hebben aangeleerd. Op internet zijn vast losse pianolesjes te vinden, waarmee je een start kunt maken. Maar, tenzij je een natuurtalent bent, zul je er lang over doen om mooie resultaten te halen.

Bovendien is er nog de keuze tussen welke manieren pianoles je wil nemen. Je zult zien dat de kosten hiervan ook sterk uiteenlopen.
Hier zijn verschillende mogelijkheden voor die ik met je ga bespreken.

Welk type pianoles zoek ik?

Welk type pianoles voor jou persoonlijk het beste is, hangt af van wat je met je pianospel wil bereiken. Hoe groot wil je het aanpakken? Wil je de muziekindustrie in? Of wil je een lekker deuntje kunnen spelen en de nieuwste liedjes laten horen?

Zodra je die keus voor jezelf hebt gemaakt, kun je verder!

Conservatorium

Wil je serieus aan de gang met het pianospel en een componist, uitvoerend of lesgevend musicus worden, dan ben je gebaat bij een opleiding aan een van de conservatoria in Nederland. Ga dan uit van een vierjarige bachelor- gevolgd door een tweejarige masteropleiding. En deze manier van pianoles kost wel wat, dat zul je begrijpen.

Maar…omdat ik er vanuit ga dat de meeste mensen die op zoek zijn naar pianoles, niet de bedoeling hebben om naar een conservatorium te gaan, laat ik deze keuze voor dit verhaal buiten beschouwing.

Prijs voor privé pianoles studenten

Op zoek naar informatie over een conservatorium opleiding piano spelen, kom je veel advertenties tegen van studenten van deze scholen die zichzelf aanbieden als piano leraar of lerares.

De prijzen die hiervoor worden gevraagd lopen nogal uiteen. Ik ben prijzen tegen gekomen voor een uur pianoles aan huis variërend van 24 tot ca 30 euro per uur.

Prijs voor privé pianoles docenten

Ook het aanbod van piano docenten is erg groot en ook zij zijn meer dan bereid om bij je thuis les te komen geven.

De prijzen van deze docenten liggen weer op een hoger niveau dan die van studenten. Gemiddeld kost een uur pianoles van een pianodocent aan huis je 45 tot 50 euro kwijt. De prijzen variëren echter sterk, van 35 tot ca 55 euro. Mocht je hieraan willen beginnen, is het zaak om goed vooronderzoek te doen!

Regelmatig worden er ook privélessen aangeboden bij de docent thuis. Hierin zie je dat de prijzen iets lager liggen dan wanneer de docent naar jouw huisadres moet komen.

Kosten van pianoles bij een muziekschool

Natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk om “old school” pianoles te volgen bij een muziekschool.
Je weet dat je op gezette tijden les hebt en hoeft niet zelf een piano in huis te hebben. Al neem ik aan dat de meeste mensen die piano les willen volgen, wel een piano of keyboard thuis hebben.

Pianoles bij een muziekschool kost je al gauw een 600 tot 900 euro per jaar. Hierin zitten wel wat variabelen.

Muziekles aan kinderen is vaak goedkoper vanwege een BTW voordeel.

Verder kun je soms bij een muziekschool kiezen voor een groepsles. Deze groepen zullen niet al te groot zijn, omdat elke leerling een “eigen” piano heeft. Er past natuurlijk niet een ongelimiteerd aantal piano’s in één leslokaal!
Deze groepslessen zijn vaak wat goedkoper maar je wisselt er dan ook een stukje 1-op1-les voor in. De docent moet immers zijn aandacht verdelen tussen de groep leerlingen.

Wat kost online pianoles?

Wat voor heel veel mensen een zeer goed en veel goedkoper alternatief blijkt voor bovenstaande lesmethoden, is het volgen van online pianoles.

Hierbij schaf je een programma aan met pianolessen die je op je eigen tempo thuis kunt bestuderen en leren. Uiteraard is het wel van belang dat je een goed programma uitzoekt, liefst eentje waarbij je (digitale) ondersteuning krijgt. Verder moet de manier van lesgeven jou natuurlijk aanspreken en helder en duidelijk zijn.

Over de kosten van online pianoles kan ik kort zijn: deze zijn een stuk lager dan bij bovengenoemde alternatieven!
Zo betaal je voor een volledige cursus pianoles van Rene maar 297 euro!

Voordelen van online pianoles

Voor wat betreft de kosten zijn deze dus veel lager dan de kosten voor een privé leraar of een muziekschool.
Ook heb je zelf de keuzevrijheid wanneer je een les gaat volgen. Komt het nu even niet uit, dan kun je het verschuiven naar een andere dag. En je hoeft er niet de deur voor uit. Uitermate flexibel dus!

Eigen ervaring!

Ik heb ervaring met een online lesprogramma omdat ik zelf online lessen heb gevolgd via pianoles van Rene. Mij ging het erom om in mijn vrije tijd, op mijn eigen tempo, piano te leren spelen. Ik hoef niet in bars of cafés op te treden, maar vind het fijn om als manier van relaxen thuis op het keyboard wat te kunnen spelen. Soms vanaf bladmuziek, soms door het meespelen van liedjes uit mijn playlist.

En ik moet zeggen: het is een erg prettige manier van piano leren spelen! In het begin dacht ik dat ik vaak “geen tijd” zou hebben voor de les en dit voor me uit zou gaan schuiven, maar dat is niet het geval.
Je leert op zo’n rustige, relaxte manier piano spelen, dat je (ik tenminste wel!) weer snel uitkijkt naar het volgende lesmoment. Ik plande deze momenten in in mijn agenda maar dat is eigenlijk niet nodig geweest.

Wel heb ik gekozen voor een lespakket waarbij emailcontact met de leraar mogelijk was en er aan de lessen een forum gekoppeld is. Hierdoor kun je direct je vragen kwijt, op het forum of aan de leraar en hoef je niet tot een volgende les te wachten op antwoord.

Ik was zo enthousiast over deze manier van piano leren spelen, dat ik er ook een review over heb geschreven, zodat andere mensen de voordelen van online pianoles nemen ook kunnen ervaren. Kijk hier maar eens voor de review van pianoles van Rene.

Voor mij is het duidelijk dat het online piano leren spelen, het beste is gebleken van beide werelden! Wel een eigen docent, maar op de momenten wanneer het jou het beste uit komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *