Wat is zelfvertrouwen?

De een stroomt ervan over, de ander kan het maar niet voldoende verzamelen: zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is een belangrijk element in je leven. Daarom gaan we zelfvertrouwen nader bekijken.

Zelfvertrouwen

Kort door de bocht betekent zelfvertrouwen het vertrouwen dat je hebt in jezelf.
Dit verdient wel een verdere uitleg.

Je zelfvertrouwen wordt bepaald door de manier waarop je naar jezelf kijkt. Je bekijkt jezelf realistisch en ziet in hoeverre jij zelfstandig taken kan afmaken en hindernissen kan overwinnen.

Er zijn echter twee vormen van zelfvertrouwen. En hier ontstaat vaak het probleem bij mensen met weinig zelfvertrouwen, als zij deze twee vormen door elkaar halen.

Vaardigheid

Het zelfvertrouwen in vaardigheid geeft aan hoe goed jij iets kunt.
Neem als voorbeeld autorijden. Als jij al langere tijd rijdt, meer kilometers maakt en veel verschillende situaties hebt meegemaakt, krijg je veel vertrouwen in je autorijden. De ervaring zorgt ervoor dat je niet steeds met trillende knieƫn achter het stuur zit.

Waardigheid

In dit deel van het zelfvertrouwen gaat het over je gevoel van eigenwaarde.
Mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde vinden dat alles prima gaat. Ze zijn erg tevreden over zichzelf en vinden dat ze er mogen zijn.

Mensen met een lage waardigheid echter zijn niet zo tevreden over zichzelf. Ze vinden niets goed aan zichzelf en denken dat ze altijd alles fout doen.

Het probleem

Vaak zit het probleem van niet voldoende zelfvertouwen hebben, in het door elkaar halen van deze twee genoemde vormen.

Er zijn mensen die een goede baan hebben, een leuk leven en aan niets tekort. Toch kampen ze met een gebrek aan zelfvertrouwen. Ze vinden dat ze toch nog niet genoeg hebben. Dit komt door een gebrek aan waardigheid.
Deze mensen maken dan de volgende denkfout:
Als ik maar harder ga werken en meer ga presteren, krijg ik vanzelf meer zelfvertrouwen.

Maar zo werkt het niet; als je meer vaardigheid laat zien, wil het niet zeggen dat je waardigheid ook wordt opgekrikt. Gevolg: geen extra zelfvertrouwen…

Meer zelfvertrouwen

Ben jij nu iemand die kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen of je zou er wat meer training over willen krijgen, beveel ik je het lezen van de Blijvend Zelfvertrouwen Review van harte aan.
Hierin lees je hoe topcoach Frank de Moei de mensen leidt naar een leven vol plezier en met blijvend zelfvertrouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.