Wat is Yoga Nidra?

yoga nidra houding

In deze moderne tijd, waarin iedereen van alles moet en geen moment voor zichzelf heeft, kijk je vaak uit naar een stukje rust en ontspanning. Even geen telefoon, computer of baas die over je schouder mee kijkt.
Natuurlijk denken veel mensen bij ontspanning aan ontspanningsoefeningen door middel van yoga.

Maar wist je dat yoga er in vele vormen is?
Om tot een totale ontspanning, haast slaap te komen, kun je je nu toeleggen op Yoga Nidra. Zoals we zullen zien kom je met Yoga Nidra tot de meest denkbare ontspanning. Hoe dat werkt? Lees snel verder!

Hoe werkt Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een speciale vorm van Yoga en heeft vanaf halverwege de twintigste eeuw meer bekendheid gekregen.
Momenteel zijn er tal van scholen waar je terecht kunt voor Yoga Nidra.

De naam Yoga Nidra staat in het Nederlands voor verbinden (yoga) en slaap (nidra).
Hiermee wordt al aangegeven dat Yoga Nidra een staat van ontspanning is, waarbij je echter niet in slaap valt. Je bent haast in een alertere staat dan wanneer je wakker bent. 1 uur Yoga Nidra staat ongeveer gelijk aan 4 uur slaap.

Om in de staat van Yoga Nidra te komen dien je een aantal systematische oefeningen van ademhaling, bewustzijn en visualisaties te doorlopen.
Hierdoor kom je zowel fysiek als mentaal in een staat van volledige ontspanning.
Het is echter niet de bedoeling dat je in slaap valt, omdat je dan de werking van de Yogaa Nidra niet ervaart.

Voordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra biedt door zijn staat van volledige ontspanning veel voordelen voor het meselijk lichaam en de geest.

Hieronder valt:

  • het verminderen van stress. Door de volledige ontspanning komen je lichaam en geest weer in balans
  • een afname van de prikkels en gedachten in je hoofd. Met de Yoga Nidra techniek kalmeer je je zenuwstelsel en beperk je de binnenkomende prikkels
  • tijdens de Yoga Nidra sessie laat je alles los en krijg je ruimte om je creativiteit en je verbeelding te laten opbloeien
  • door de uitermate ontspannende staat van Yoga Nidra kun je beter je intenties en affirmaties voor je laten werken. Je bent ontvankelijker voor je affirmaties. Een affirmatie kun je zien als een korte krachtige positieve verklaring die je jezelf “inprogrammeert”
  • je leert te denken in verschillende dimensies die door de yoga worden onderkend. Een voorbeeld: als je ziek bent, denk je dat alleen je lichaam in goede conditie moet terugkeren. Maar in de leer van de Yoga zijn er 5 verschillende dimensies van ons bestaan. Met Yoga Nidra leer je die herkennen.

Zelf Yoga Nidra beoefenen

Zou je zelf graag Yoga Nidra willen beoefenen en er meer over leren?
Begin dan eens met het lezen van de Yoga Nidra Review. Hierin staat uitgebreid uitgelegd wat Yoga Nidra inhoudt en vind je er een beoordeling over de Yoga Nidra cursus van Happy With Yoga.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *