Wat is stress?

man met stress

Hoofdpijn, last van je schouders en een nek die vast zit. Ook kun je al dagen niet in slaap komen en ben je erg vroeg wakker. Je hebt constant een opgejaagd en rusteloos gevoel. Bij alles wat je doet trillen je handen en je kan je echt niet meer concentreren, laat staan genieten van een momentje rust. Zou je last hebben van stress??

Stress….het lijkt een modewoord te zijn waar langzaamaan iedereen last van lijkt te hebben.

Maar wat is het nu precie?

Betekenis van stress

De term stress is op verschillende manieren uit te leggen.

De letterlijke vertaling van stress is druk, spanning.
Deze (gezonde) druk of spanning is helemaal niet erg en op sommige momenten zelfs noodzakelijk.

Denk maar eens aan een sollicitatiegesprek of het halen van een examen, of dat nu op school is of met autorijden. Wanneer je je gesprek of examen moet doen, ben je meestal een beetje gespannen. Deze stimulerende spanning zorgt ervoor dat je extra alert bent, snel en goed kunt reageren en geconcentreerd bezig kunt zijn.

Je lichaam zorgt middels het autonome zenuwstelsel en hormonen voor reacties als een hogere hartslag en een snellere bloedsomloop, een snellere ademhaling en een hogere spierspanning. Hoe hoger de stress, hoe groter het effect van deze veranderingen zullen zijn. Uiteraard levert niet elke situatie in je leven een evenzo grote hoeveelheid stress op.

Stressrespons

Een andere, veel voorkomende omschrijving van de term stress is de manier waarop een persoon reageert op een stressvolle gebeurtenis. Hierbij komt dus een gebeurtenis van buitenaf bij kijken.

Daarom zien we het ontstaan van deze vorm van stress ook wel omschreven als een reactie op elke prikkel die spanning veroorzaakt.

Vormen van stress

Nu lijkt het of stress alleen voorkomt bij “negatieve” ervaringen of prikkels van buitenaf zoals je sollicitatiegesprek of je rij-examen.

Maar ook plezierige gebeurtenissen kunnen stress opleveren.
Denk maar eens aan het voorbereiden van een huwelijksdag, het uitzoeken van een vakantie of een verhuizing naar je droomhuis. Stuk voor stuk plezierige evenementen waar toch een vorm van stress bij komt kijken in de voorbereiding.

Stress in evenwicht

De hoeveelheid stress die je in je (dagelijks) leven te verwerken krijgt, moet in evenwicht zijn met de periodes van rust die je tussen de stressperiodes in hebt.

Als je overdag een pittige baan hebt, kun je in de avond en nacht weer “bijkomen” en zo klaar zijn voor de volgende dag.

Het kan echter ook zo zijn, dat je meer stress dan rustmomenten hebt. Je begrijpt dat dit niet goed is voor je lichaam. Je bent in feite roofbouw op je lijf en geest aan het plegen. Sommige mensen kunnen dit lang volhouden, maar dat gaat niet voor altijd. Vroeg of laat stopt je lichaam gewoon met werken en je belandt in de burn-out. Teveel stress, te weinig rustmomenten om weer bij te komen.
Vaak duurt het ook een lange tijd voor je weer uit een burn-out bent geraakt.

Let op je stress!

Heb je nu zelf veel last van stress of merk je dat je uit balans bent, heb ik een goede aanrader. Lees eens de Nooit Meer Zorgen Of Stress Review!
Hierin leer je hoe Frank de Moei, coach in succes en geluk, mensen met teveel stress weer in evenwicht brengt tot een gelukkig, stressvrij en zorgeloos leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.