Wat is een NiMH batterij?

NiMH batterijen

Batterijen of accu’s kennen we in veel verschillende soorten en maten. Denk maar aan de nikkel-cadmium batterij, de nikkel metaalhydride batterij of de lithium-ion variant. Allemaal soorten waarvan je misschien wel eens hebt gehoord, al weet je dan niet precies wat de verschillen zijn.
En onder deze diverse batterijen vind je ook nog eens batterijen die wel of die niet oplaadbaar zijn.
Gelukkig wordt er tegenwoordig vaak nagedacht over het aanschaffen van oplaadbare batterijen. Deze batterijen gaan uiteraard veel langer mee dan de niet-oplaadbare versie. Daarbij komt nog dat het voor het milieu beter is om oplaadbare batterijen te kopen. Zo gaan we de berg aan afval van niet-oplaadbare batterijen een beetje tegen.
Maar één ding hebben de oplaadbare batterijen wel met elkaar gemeen: ze zijn niet goedkoop. Dus als je dan toch oplaadbare batterijen gaat kiezen, kom je momenteel vrij snel uit bij de NiMH batterijen. Waarom dat is, lees je hieronder.

NiMH

NiMH is een afkorting die staat voor Nikkel MetaalHydride. Dit soort batterijen wordt vaak gebruikt in fotocamera’s, elektrisch speelgoed, laptops, verlichting of smartphones.

Werking van de NiMH batterij

Qua werking verschillen de NiMH batterijen niet veel van de bekende(re) nikkel-cadmium (NiCd) batterijen. De chemische reactie die aan de pluspool ontstaat, is bij beide batterijen hetzelfde. Het verschil zit bij de negatieve pool. Hier gebruikt onze NiMH batterij een waterstof-absorberende legering. Bij de NiCd batterij wordt gebruik gemaakt van cadmium.

Het voordeel van onze NiMH batterij is dat deze ongeveer 2 tot 3 keer de capaciteit heeft van NiCd batterijen.
Ook hebben de NiMH batterijen een energiedichtheid die te vergelijken is met die van lithium-ion batterijen. De NiMH batterij gaat dus in vergelijking veel langer mee.
Daarom zijn de NiMH batterijen momenteel erg in trek.

Afnemen van capaciteit

Maar het gebruik van oplaadbare batterijen heeft ook een nadeeltje: de batterijen verliezen na verloop van tijd hun capaciteit.
Dit is te merken doordat je ze vaker moet gaan opladen en dat de werkingsduur steeds korter wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de capaciteit na ongeveer 6 maanden gebruik al af begint te nemen.

Reviseren van deze batterijen

Gelukkig zijn er methoden gevonden om de levensduur van je dure NiMH batterijen te kunnen verlengen.
Middels een revisieproces is dit vrij eenvoudig te realiseren en heb je veel langer plezier van je batterijen.

Wil je weten hoe de revisie van je NiMH batterijen en overige batterijsoorten in zijn werk gaat? Dan adviseer ik je de Accu Revisie Programma Review door te lezen.
In deze review staat precies omschreven hoe je de levensduur van NiMH batterijen verlengt, evenals de revisie van een tiental andere soorten batterijen.
Zo heb je veel langer plezier van je batterijen en scheelt het je enorm in aanschaf van deze dure energiebronnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *