Wat is een mentor?

Mentor

Wanneer je met mensen spreekt over een mentor, denken ze vaak terug aan de (middelbare) schooltijd. Hier speelde een mentor een belangrijke rol voor de leerlingen. Hij gaf de leerlingen tips over hoe te studeren en te plannen, hielp hen met persoonlijke en sociale ontwikkeling en zocht mee naar de opleiding die je in de toekomst wilde gaan volgen.
Geliefd of gehaat, vroeg of laat had je met je mentor te maken. Maar een (middelbare) schoolmentor is weer wat anders dan een mentor in het zakelijke leven.
Een mentor is ook op veel meer vlakken te vinden. Laten we gaan kijken waar de naam mentor vandaan komt en wat een mentor is.

Historie

Het woord mentor stamt uit de Griekse mythologie. Mentor was een Griekse held die in het door Homerus geschreven boek “Odysseus” de raadgever en vriend van Odysseus was. Laatstgenoemde trekt ten strijde naar Troje en laat gedurende deze tijd de opvoeding van zijn zoon over aan Mentor.

De rol van een mentor

Een mentor is iemand die zijn (levens)ervaring gebruikt om daar andere mensen mee te helpen. Dit zijn vaak mensen in hetzelfde vakgebied.

Niet alleen op vakgebied maar ook op het gebied van sport of levenslessen vinden we mentoren.

Je moet de term mentor echter niet verwarren met een coach. Daar zitten wel degelijk verschillen in.

Mentor of coach?

Een mentor is dus een persoon die jou vanuit eigen ervaring verder kan helpen. Vaak heeft hij of zij in dezelfde situatie gezeten als waar jij nu in zit. De mentor is hier uit gekomen en kan jou goed helpen om er ook uit te komen. Jullie streven naar hetzelfde doel, de mentor heeft dit al behaald.

De mentor biedt jou 1-op-1 zijn kennis en ervaring aan om je doelen te behalen. Vaak betekent dit dat je een langdurig traject volgt.

Een coach hoeft niet hetzelfde meegemaakt te hebben als jij. Hij kan jou door zijn kennis wel verder helpen en begeleiden. Maar uiteindelijk bepaal jij zelf waar je heen gaat.

De nadruk ligt hier dus op begeleiding en vaak heb je een coach maar voor korte duur.

Een mentor nodig?

Maar wanneer heb je een mentor nodig?
Dat hangt natuurlijk helemaal van jezelf af.

Maar als jij van plan bent om een (top)doel te behalen, kun je veel profijt hebben van een steun en toeverlaat als je mentor.

Het is niet voor niets dat topsporters, politici, BN’ers, topondernemers en andere personen die vaak in de belangstelling staan, gebruik maken van een mentor.

Het is niet altijd zo dat je mentor daadwerkelijk aanwezig is bij je. Je kunt ook heel veel kennis uit boeken halen die op mentorschap en levensverbetering gebaseerd zijn.

Enkele boeken die ik zelf als “mentor” heb kunnen gebruiken zijn “Three Simple Steps” van Trevor Blake en “Think and grow rich” van Napoleon Hill.

Check deze boeken maar eens, je zult zeker je leven kunnen verrijken met de kennis hieruit, alsof je mentor naast je staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *