Wat is een Golden Retriever?

een golden retriever op het gras

De Golden Retriever is een zeer populair hondenras, vooral in Europa, Australië, Japan, Zuid-Afrika en Amerika. Zijn populariteit heeft hij te danken aan zijn sociale, vriendelijke en open karakter. Dat hij daar dan ook nog gehoorzaam bij is en vaak wordt ingezet als geleide-, hulp- en jachthond spreekt alleen maar nog meer in zijn voordeel.

De Golden Retriever is wel een hond die vrij veel beweging nodig heeft. Zijn baasje zal dus vaak en lang met de hond naar buiten moeten om deze zowel lichamelijk als geestelijk uit te dagen.
Lees nog een stukje verder om te bepalen of de Golden Retriever ook bij jou kan passen.

Omschrijving van het ras

De Golden Retriever is een hindenras dat zijn oorsprong vindt in Schotland.

Met name in de 19e eeuw was deze hond veel te vinden in het zuiden van Schotland. De kleur was daar overwegend zwart, wat nu niet meer past bij een “echte” golden retriever. Pas veel later is er melding gemaakt van de gele variant.

De Golden Retrievers zijn ideale jachthonden die voor hun baas het geschoten wild kunnen opsporen en terugbrengen. Vanwege de zachte beet die de hond kenmerkt, beschadigde ze het wild hierbij niet teveel.

Door hun gehoorzame aard worden de honden vaak ingezet als geleidehond of hulphond.

Uiterlijk

De Golden Retriever is stevig gebouwd en heeft goede verhoudingen. Hij is voorzien van een rechte rug met een schofthoogte van 56 tot 61 centimeter voor de reu. De teefjes zijn wat kleiner met een hoogte van 51 tot 56 centimeter. De dikke vacht heeft zacht aanvoelend, golvend haar. Hieronder zit een waterafstotende vacht. De kleuren variëren van goud tot donker beige.

Hij heeft een brede kop en een krachtige snuit. De neus is over het algemeen zwart. De ogen zijn van gemiddeld formaat en de Golden Retriever heeft hangende oren.

Karakter

Het karakter van de Golden Retriever kenmerkt zich als zachtaardig, gehoorzaam, intelligent en energiek. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen. Daardoor zijn het ideale apporteurs; laat ze maar rennen! Ze houden van iets in hun bek hebben en zijn dol op zwemmen.

Door hun zachtaardige karakter zijn ze ideaal als gezinshond. Ook met kinderen of andere dieren kan de Golden Retriever goed overweg. Maar ook hier geldt: laat een hond nooit alleen met kinderen, ook al accepteert de hond veel.

De Golden Retriever is een echte mensenvriend en houdt veel van gezelschap. Graag wil hij betrokken worden bij de alledaagse bezigheden die spelen in een gezin.

Wil je zelf een Golden Retriever?

Heb je nu zelf interesse in een Golden Retriever of misschien net een pup aangeschaft?
Lees dan eens de Golden Retriever Geheimen Review. Hierin wordt het beste boekenpakket voor de aanschaf, verzorging en opvoeding van de Golden Retriever aan de tand gevoeld. Onmisbaar voor als je meer over de Golden Retriever wil weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *