Wat is een gitaartab?

Als je gitaar leert spelen of interesse daarin hebt, ben je vast de term gitaartab tegen gekomen. Maar wat is dat nu precies?

Tablatuur

Tab of gitaartab is een afkorting van tablatuur.

Met tablatuur wordt bedoeld een vereenvoudigde vorm van muzieknotatie.
Over het algemeen is een gitaartab voor de speler makkelijker af te lezen dan muzieknoten. Op een gitaartab zie je de positie van je vingers op de hals en de snaren van de gitaar.

Voor wat betreft de vorm van de tablatuur wordt er gekeken naar het instrument dat wordt bespeeld.
Zo is er tablatuur voor bijvoorbeeld piano, orgel, drums, harmonica en dus ook gitaar.

Gitaar layout

Om gitaartabs te kunnen lezen en gebruiken, kijken we kort even naar de layout van de gitaar(hals).

Een gitaar zoals wij die normaal kennen heeft 6 snaren.
Onder deze snaren, op de hals van de gitaar, zie je dwarsstreepjes staan. Deze dwarsstreepjes heten fretten.
De ruimte tussen twee fretten wordt een vakje genoemd.

Leestechniek van de tab

Nu kunnen we een gitaartab gaan lezen.

Omdat de gitaar 6 snaren heeft, staan er in een tab 6 lijntjes. Ieder lijntje stelt een snaar voor. Het bovenste lijntje is de dunne snaar die het hoogst klinkt. De onderste lijn geeft de dikke, zware snaar weer.

Als er een getal op een lijn staat, is het de bedoeling dat je met je vinger op dat nummer vakje drukt. Staat er een 0, dan hoef je niet op een vakje te drukken maar kun je de snaar los aan slaan.

Je leest de tab gewoon van links naar rechts. Het eerste cijfer dat je tegen komt, komt overeen met het vakje én de snaar die je moet aanslaan. Staat er bijvoorbeeld dus als eerste een 0 op het bovenste lijntje, sla je de bovenste (hoog klinkende) snaar aan, zonder je vinger op een vakje te houden. Volgt er daarna een 2 op de onderste lijn, dan hou je je vinger op vakje 2 en sla je de onderste (zwaar klinkende) snaar aan.

Zelf proberen?

Heb je interesse in het leren van het lezen van tabs of het spelen van gitaar, dan raad ik je aan mijn Gitaarles Van Koen Review te lezen. Hierin lees je hoe Koen Snoek jou alles kan leren over het gitaarspel en speel je na 22 lessen al zelf je concert!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.