Wat is een Duitse Herder?

Duitse Herder voor het artikel Wat is een Duitse Herder

Het ras van de Duitse Herdershond is verreweg het meest populaire hondenras wereldwijd. Waarschijnlijk komt dat omdat de Duitse Herder een intelligente hond is die je voor veel verschillende taken kunt inzetten. Duitse Herders zijn sterke honden en leren snel. Veel mensen zullen deze hond ook gezien hebben in de hoedanigheid van politiehond of blindengeleidehond. Wist je dat de Duitse Herder als eerste hond ter wereld is getraind als blindengeleidehond, door een Zwitserse vrouw en haar hondentrainer?
Lees verder om meer weetjes over deze prachtige hond te ontdekken!

Ras omschrijving

De Duitse Herder vindt zijn oorsprong in, je raadt het al, Duitsland. Hij werd hier gefokt als veehouder en -bewaker.
Max von Stephanitz, een cavaleriekapitein, heeft zich in de tweede helft van de 19e eeuw hard gemaakt voor de rasstandaard van de Duitse Herder. De Duitse Herder valt onder rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers.

Tegenwoordig wordt de Duitse Herder niet alleen meer als hoeder getraind, maar ook als de gezellige huishond. Als werkhond vindt hij zijn domein bij politie- en douanetaken, het leger, reddingshond of hulphond. En natuurlijk als reeds genoemde blindengeleidehond.

Uiterlijk van de Duitse Herder

De Duitse Herder is een middelgrote hond die gespierd en krachtig is. Hij heeft een dikke vacht met een ondervacht. De in de standaard toegestane kleuren zijn zwart met gele, bruine en roodbruine aftekening of volledig wolfsgrauw (grijzig) of zwart.

In het ras zijn twee varianten: er zijn de “showlijnen” (kynologisch) en de werklijnen (africhting). Het eerste type is vaak zwart-rood van kleur, groter en zwaarder, terwijl de werklijnen meer compacter zijn.

De Duitse Herder heeft oren die recht overeind staan en een dikke, goed behaarde afhangende staart. Een mannetje weegt zo’n 30 tot 40 kilo, waar een vrouwtje 22 tot 32 kilo weegt.

De gemiddelde schofthoogte van een mannetje is 60 tot 65 centimeter. Een vrouwtje is wat kleiner, met een schofthoogte van 55 tot 60 centimeter.

Karakter

De Duitse Herder is een hond die erg op zijn baas gericht is en deze ook graag wil beschermen en helpen. Zijn intelligentie en waaksheid helpen hem hierbij. Het is een zelfverzekerde, evenwichtige hond die goed handelbaar is.

Hij kan wel trekken van dominantie vertonen. Daarom is een goede, consequente training van groot belang! De Duitse Herder gaat goed om met kinderen, al kan hij de neiging hebben om “zijn” kinderen tegen andere kinderen te beschermen. Laat de hond dus nooit alleen met kinderen!

Verder heeft de herder die wordt getraind als waak- verdedigings- of diensthond een grote portie moed, hardheid en strijddrift.

Wil je zelf een Duitse Herder?

Wil je zelf een Duitse Herder aanschaffen of bezit je al een pup of grotere hond?
Dan raad ik je aan het Duitse Herder handboek aan te schaffen. In dit boek, samen met een aantal bonusboeken, vind je de beste tips, wetenswaardigheden en trainingen voor deze allround prachthond!
Er wordt verder ingegaan op de geschiedenis van de Duitse Herder en voor elk stadium in zijn leven worden je de beste tips en omgangsvormen meegegeven. Zo geniet je maximaal van je Duitse Herder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *