Wat is een digitale piano?

Digitale piano

De piano is een muziekinstrument dat door vele mensen wordt bespeeld. Het is ook een oud instrument, uitgevonden rond 1700. De populariteit van de piano is enorm en er is daarom ook veel vraag naar lessen op de piano. Tegenwoordig zijn er twee soorten piano’s. Je hebt de akoestische piano, zoals we die over het algemeen kennen. Bij deze piano zijn aan de toetsen hamers bevestigd die slaan op snaren. Zo wordt het geluid geproduceerd.
Maar je hebt ook digitale piano’s, waaruit ook het kenmerkende pianogeluid voortkomt.
Wat een digitale piano nu precies is en hoe deze werkt, gaan we ontdekken in dit artikel.

Het fenomeen digitale piano

De digitale piano is, als tegenhanger van de akoestische piano, een elektronisch muziekinstrument dat de akoestische piano nabootst. Hij doet zit zowel in klank als in het aanslaan van de toetsen.

De digitale piano ziet er op het eerste oog hetzelfde uit als een akoestische piano, maar is over het algemeen wel kleiner. Dit komt omdat de digitale piano geen hamers en snaren heeft. De klanken van een akoestische piano worden gesampled en digitaal opgenomen voor de digitale piano. Als je een toets aanslaat, wordt het digitale geluid “dat bij deze toets hoort” via luidsprekers in de piano weergegeven.
Het akoestische pianogeluid wordt hierbij goed weergegeven, maar toch zul je altijd blijven horen dat het digitaal is en niet, zoals bij de akoestische piano, een resultaat van een hamer die op een echte snaar slaat.

Toetsen en pianogevoel

De digitale piano heeft, net als de akoestische piano, 88 toetsen. Meestal werken deze toetsen hetzelfde als bij een akoestische piano, wat wil zeggen dat je een weerstand voelt bij het indrukken van de toets. Bij de akoestische piano voel je dit omdat je een hamer in beweging zet. Bij de digitale piano is dit gevoel nagebootst. Er zijn zelfs (duurdere) digitale piano’s die ook een hamer aan de toets hebben vast zitten. Zij sluiten alleen een elektronisch circuit als de toets wordt aangeraakt.

Typische kenmerken van een digitale piano

We hebben al gezien dat een digitale piano kleiner en lichter is dan een akoestische piano. Hierdoor is de digitale piano makkelijker te verplaatsen of mee te nemen. In huis neemt hij dus ook minder ruimte in beslag.

Verder is de digitale piano vaak voorzien van diverse aansluitingen. Hierbij moet je denken aan een aansluiting voor een hoofdtelefoon, zodat je kunt spelen en oefenen zonder dat de mensen om je heen daar last van hebben (vooral in het begin van je lessen een voordeel)!

Ook zie je aansluitingen voor een mengpaneel of opname-apparatuur. Goede digitale piano’s hebben ook een MIDI aansluiting waardoor je ze kunt koppelen met een pc. Hiermee kun je zelfs je eigen muziek produceren of een lied opnemen!

Daarom zit er ook vaak een aansluiting voor een microfoon, zodat je met je muziek kunt meezingen.

Voor- en nadelen van de digitale piano

Uiteraard heeft een digitale piano niet enkel voordelen. Er zijn ook wat punten waarmee je rekening dient te houden in vergelijk met een akoestische piano.

Voordelen

  • Klein formaat en licht van gewicht
  • Goedkoper dan een akoestische piano
  • Regelbaar volume en (hoofdtelefoon)aansluitingen
  • Opnemen en componeren is mogelijk
  • Weinig tot geen onderhoud, ongevoelig voor temperatuur en luchtvochtigheid
  • Een arsenaal aan verschillende klanken waardoor je verschillende muziekklanken kunt produceren
  • Voorzien van tempomaat om ritme vast te houden

Nadelen

  • Een digitale piano heeft stroom nodig
  • De klanken blijven elektronisch; een exacte kopie van het geluid van een akoestische piano is niet te produceren
  • Het toetsgevoel verschilt nog altijd met dat van een akoestische piano

Leren piano spelen op een digitale piano?

Is het nu een goed idee om op een digitale piano te leren pianospelen?
Jazeker, daar is absoluut niets mis mee! De digitale piano werkt in de leeromgeving hetzelfde als de akoestische piano en is dus absoluut een goede investering. Mocht je later toch overgaan op een akoestische piano, zul je merken dat je al een goede basis hebt gelegd.

Op internet zijn diverse goede online pianolessen te vinden. Kijk maar eens bij Pianoles van Rene, waar Rene Knops jou op een laagdrempelige en unieke manier piano leert spelen.
Binnen enkele weken speel je al de liedjes die je zelf leuk vindt!

Wil je meer weten over deze manier van pianoles nemen? Kijk dan eens op de Pianoles van Rene Review en ontdek de fascinerende wereld van piano spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *