Wat is een Chihuahua?

Chihuahua portret

Je kent ze vast wel: die kleine hondjes, vaak gedragen of verpakt in een jasje. Soms zie je ze trillen van opwinding en soms komen ze als een lawaaimaker (voor hun omvang tenminste) uit de hoek.
Maak kennis met de Chihuaua, het kleinste hondje ter wereld!
De Chihuahua is een echt gezelschapshondje; graag onder de mensen, actief, waaks en soms een tikkeltje dominant naar andere honden toe.
Dat de Chihuahua een erg populair ras is, zal je al wel zijn opgevallen. Tegenwoordig zie je ze steeds meer in het straatbeeld verschijnen.
Maar klein betekent niet altijd gemakkelijk! De Chihuahua heeft een consequent baasje nodig die hem een goede opvoeding geeft en veel tijd met hem kan doorbrengen. Lees hier verder om te zien of een Chihuahua een hond voor jou zou kunnen zijn.

Omschrijving van het ras

De Chihuahua maakt ondereel uit van een ras dat al erg lang bestaat. Dit hondenras is genaamd “gezelschapshonden”.

Zijn naam dankt de Chihuahua aan de gelijknamige Mexicaanse provincie. Hier werd de Chihuahua voor het eerst waargenomen. Hij behoort tot het oudste ras honden van het Amerikaanse continent.
Het is pas sinds het einde van de negentiende eeuw dat de Chihuahua’s door toeristen mee naar Europa zijn genomen.

De Chihuahua heeft inderdaad de twijfelachtige eer om het kleinste hondje ter wereld te zijn. Dit kan hem wel eens in een benarde positie brengen als hij tekeer gaat tegen grotere honden, want bang is hij niet! Maar een beetje bescherming van zijn baas kan hij op dat moment goed gebruiken.

Uiterlijk

Om te beginnen met de grootte van de Chihuahua: die meet idealiter tussen de 15 en 22 centimeter, met een gewicht rond de 1,5 tot 2 kilo.
De Chihuahua heeft een appelvormig hoofd, al komt een reevormig hoofd ook voor. Het hoofd dient wel goed in verhouding te zijn.

De vacht van de Chihuahua kan kort of lang zijn. De kortharigen hebben een gladde, zachte vacht; de langharige daarentegen heeft lang, zacht en fijn haar dat golvend of glad mag zijn. Bij de langharige variant zit veel haar bij de nek, de oren en de staart. De staart kan rechtop staan of met een boog over de rug krullen.

De kleuren van de Chihuahua zijn talrijk: zwart, smoke, chocola, mokka, graankleur, oranje of creme. Alle variaties zijn goed.

Karakter van de Chihuahua

Zoals al opgemerkt is de Chihuahua een levendig en aanwezig hondje dat graag van gezelschap houdt. Hij hecht zich aan zijn baas wat soms als gevolg kan hebben dat hij eenkennig wordt.

Het is een waaks hondje dat moedig is, soms overmoedig.
Hoewel het hondje van gezelschap houdt, ook van dat van soortgenootjes, kan het in een gezin met kinderen snel te druk worden. Dit komt omdat kinderen de hond als speeltje zien en er te ruw mee omgaan.

Wil je zelf een Chihuahua?

Ben je erover uit dat een Chihuahua goed bij jou zou passen? Lees dan eens de Chihuahua Handboek Review. Hierin wordt het beste en meest complete handboek voor de opvoeding, training en verzorging van de Chihuahua doorgespit. Een must-have voor Chihuahua bezitters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *