Wat is een chakra?

Kleurenchakra's

Voordat we meteen in de behandeling van chakra’s springen, eerst een klein stukje uitleg.
Misschien heb je al eerder gehoord dat alles uit energie bestaat. Grote kans, omdat je blijkbaar ook interesse hebt in chakra’s.

Zo bestaat je lichaam uit energie. Sterker nog, vaak zeggen mensen: “Ik barst van de energie!” Deze energie stroomt door je lichaam, ook al kun je het niet zien (heb je ooit wel eens stroom zien lopen? Nee toch, maar dat is ook energie).

De energie die door je lichaam stroomt, wordt gekanaliseerd door diverse “energiepunten” in je lichaam. Deze punten heten chakra’s.

Betekenis chakra

De naam chakra komt voort uit de traditionele Indiase cultuur of religie. De betekenis is cirkel of wiel.

Zo kun je chakra’s zien als een soort draaikolk of wiel van energie. Zij bevinden zich op de middellijn van je lichaam, van onder naar boven (zie plaatje).

Elk chakra heeft zijn eigen energie en werkt op een bepaald gebied. Je onderste chakra wijst ook naar de onderkant, terwijl je bovenste chakra naar boven wijst. De chakra’s er tussenin bevinden zich aan de voorkant én achterkant van je lichaam.
In de Westerse cultuur gaat men vaak uit van zeven chakra’s, maar er zijn ook stelsels bekend van vijf, zes, negen, twaalf of zevenentwintig chakra’s.

Wat doen chakra’s?

De chakra’s worden gezien als knooppunten waardoor de energie vanuit de aarde en vanuit de kosmos stroomt. De chakra’s zorgen ervoor dat deze energie moeiteloos door kan stromen. Je voelt je dan ook prettig.

Een chakra kan ook geblokkeerd zijn en dan stroomt de energie niet vrijelijk door. Je voelt je dan ook niet optimaal op zo’n moment.

Indeling van chakra’s

Laten we kijken naar de traditionele Westerse indeling van chakra’s, die van zeven stuks. We beginnen onderaan en gaan zo naar boven.

  • Wortelchakra; bevindt zich bij je stuitje en wijst naar beneden. Deze is belangrijk voor het verband tussen je lichaam, de aarde maar ook de manier waarop je je door de wereld beweegt.
  • Sacraal chakra ter hoogte van het heiligbeen. Dit chakra richt zich op je seksualiteit en ook op het uiten van je emoties.
  • Zonnevlecht- of navelchakra, ligt net boven je navel en is de belangrijkste plek voor het opslaan van energie. Regelt de spijsvertering maar geeft je ook je eigen identiteit.
  • Hartchakra, ligt op het borstbeen ter hoogte van je hart. Dit chakra verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie. Hoofdthema is liefde geven en ontvangen.
  • Keelchakra, op je strottenhoofd. Dit chakra verbindt het hartchakra met het hoofdchakra en laat je uiten wat je voelt en vindt (weegt voelen en denken tegen elkaar af).
  • Voorhoofdchakra of derde oog chakra. Dit chakra ligt op je voorhoofd tussen je ogen en zorgt voor oplettendheid en bewustzijn.
  • Kruinchakra. Dit chakra ligt boven op je hoofd en betekent de poort naar het hogere bewustzijn en spiritualiteit.

Meer weten over chakra’s?

Chakra’s worden vaak in verband gebracht met yoga en yoga oefeningen. Wil je hier nu meer van weten, stel ik voor om de Yoga Nidra: Reis Door De Chakra’s Review te lezen. In deze review wordt de lescombinatie van yoga en de nadruk op de chakra’s haarfijn bekeken en leer je meer over de bijbehorende yoga-oefeningen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.