Wat is een Border Collie?

Border Collie in actie

Een Border Collie is in Nederland een populair hondenras. Enerzijds komt dit door zijn “handzame” formaat. Daarnaast is het een slimme en actieve hondensoort die makkelijk te trainen is. Maar laat je niet in de luren leggen!
De Border Collie heeft een strakke training nodig en je zult vaak met hem naar buiten moeten om er een geschikte, gehoorzame en trouwe hond van te maken.
De Border Collie is dus niet voor iedereen de meest geschikte keuze als huisdier.
Laten we gaan kijken wat voor soort hond de Border Collie is.

Omschrijving van het ras

De Border Collie komt uit het gebied dat “The Borders” wordt genoemd, dat ligt tussen Schotland en Noord-Engeland.
De Border Collie zoals nu bij ons bekend kwam al aan het einde van de negentiende eeuw in dat gebied voor.

De Border Collie valt onder de groep herdershonden.

Oorspronkelijk werd de Border Collie gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. Nog steeds vind je dit element terug bij de huidige Border Collies. Het zijn sportieve werkhonden die bij tal van sporten, waaronder schapen drijven, worden ingezet.

Uiterlijk

De Border Collie is door zijn actieve “levensstijl” atletisch en gespierd gebouwd. De hoogte voor mannetjes is ongeveer 53 cm, vrouwtjes zijn iets kleiner.
De Border Collie heeft een tamelijk brede borstkas en een brede en sterke rug. Hij moet snelheid en concentratie uitstralen.

De vacht is kort tot enigszins lang. De kleuren variƫren van zwart met wit, via wit met bruin tot blauwgrijs, driekleurig of zwarte vlekken op blauwgrijs.

De oren kunnen volledig recht omhoog staan , halverwege “omknakken” en een recht oor met een hangende tip komt ook voor.

Standaard is de kleur van de ogen bruin. Bij een enkel type komen blauwe ogen voor en zeldzaam zijn de Border Collies met een bruin en een blauw oog.

Karakter

De Border Collie is een actieve hond bij wie het schapen drijven in het bloed zit.
De hond heeft een gespreide aandacht; hij kan een kudde bijeen houden en tegelijkertijd naar commando’s van zijn herder luisteren.

De Border Collie is intelligent en, mits goed getraind, gehoorzaam.
Wel moet de baas van de Border Collie van actie houden, zijn hond zal vaak en lang moeten worden uitgedaagd, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Daarom houdt een Border Collie van sport, spel, rennen en achtervolgen.

De Border Collie is, zoals je misschien al begrijpt, niet een huishond die alleen maar binnen wil zitten.

Wil je zelf een Border Collie?

Wil je nu zelf een Border Collie aanschaffen of heb je net een pup, dan raad ik je aan de Border Collie Geheimen Review te lezen. Hierin wordt het beste boek voor de aankoop, opvoeding en training van de Border Collie onder de loep genomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.