Wat is een Beagle?

Beagle aan het snuffelen

Als je zegt : “Snoopy”, zeg je Beagle. Waarschijnlijk de meest bekende Beagle die er is. En in populariteit is het nog steeds een hit als je een Beagle tegen komt. In Nederland is de Beagle ook immens populair, omdat het een vrolijke een aanhankelijke hond is die graag in gezelschap van mensen verkeert. Met zijn zachte karakter pakt hij zijn baasje zo in, omdat de Beagle een erg slimme hond is. Veel mensen denken ten onrechte dat de Beagle een eigenwijze hond is en verwarren dit met zijn intelligentie. Juist daarom heeft de Beagle een goede opvoeding nodig. En een baas die lekker veel tijd met hem kan doorbrengen, daar geniet de Beagle nog het meest van. Dit wetend, kun je bedenken dat de Beagle niet zomaar voor iedereen geschikt is.
Laten we enkele kenmerken van de Beagle wat nader belichten.

Omschrijving van het ras

De Beagle is een op zichzelf staand hondenras. Deze uit Engeland afkomstige hond werd en wordt gebruikt voor de jacht op konijnen en hazen. Vaak doen ze dit in groepen (meute) met een leider, honden op de flanken en volgers. De Beagle loopt vaak met zijn neus op de grond te ruiken en spoort zo het wild op, waarna het geblaf het wild in beweging zet.

In Nederland is de Beagle voornamelijk aanwezig als gezinshond. Door de scherpe reukzin zie je de Beagle ook vaak als speurhond, bijvoorbeeld bij de douane.

Uiterlijk

De Beagle is een compacte en stevige hond. Hij heeft een rechte en sterke rug en een ietwat uitgediepte borstkas. De staart is stevig en niet te lang. Grappig detail: de punt hiervan dient altijd wit te zijn.
Een ander opvallend kenmerk zijn de grote hangende afgeronde oren die je bijna tot de punt van zijn neus kunt leggen.
De poten zijn recht en stevig.

De vacht, die kort en weersbestendig is, is er in een aantal kleuren. Rood, tarwe, zand, black and tan en grijs zijn veelvoorkomende kleuren. Het meest zie je de driekleur met zwart, rood en wit.

Karakter van de Beagle

De Beagle heeft een vrolijk karakter, is zachtaardig en sociaal. Hij gaat graag met mensen om en wil ook niet lang alleen zijn. Hierdoor kan hij gaan blaffen en janken (en houdt dat lang vol!)

Maar bovenal is de Beagle een jachthond die dol is op snuffelen en eten. Zijn sociale kant is goed merkbaar in het gezelschap van mensen en kinderen. Alleen vanwege zijn jachtinstinct zal hij niet alleen moeten worden gelaten met kleine dieren zoals katten of konijnen. Zijn instinct krijgt dan weer de overhand.

Wil je zelf een Beagle?

Als je zelf een Beagle wil aanschaffen of juist een pup hebt, is het raadzaam om de Beagle Geheimen Review te lezen. Hierin wordt het meest complete handboek over de opvoeding, training en verzorging van de Beagle uitgebreid besproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *