
Acne…de grootste vijand van puberende jeugd. Net op het moment dat je er leuk en mooi uit wil zien om andere mensen te ontmoeten en misschien wel de liefde van je leven tegen te komen, zit je onder de acne. Maar het zijn niet alleen jongeren die hiermee te maken kunnen hebben. Mensen uit leeftijdsgroepen tot ca 40 jaar, kunnen gebukt gaan onder acne. Maar is hier nu ook iets aan te doen? En wat is acne dan precies; hoe kun je het krijgen? In dit artikel duik ik verder in op het ontstaan van acne en bekijk ik of er iets tegen te doen is. Het zal je verrassen, lees daarom snel verder!
Wil je voorgoed van je acne af?
Wat is acne?
Acne, wat je uitspreekt als “aknee” is een verzamelnaam voor de huidaandoeningen waarbij puistjes ontstaan. Deze puistjes ontstaan door ontstekingen van de huid in en rondom de haarzakjes.
Het ontstaan van acne
Meestal krijg je de eerste verschijnselen van acne in de pubertijd. In deze periode ondergaat de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen.
Het probleem ontstaat in het gebied waar talgklieren zitten. Talg is een lichaamseigen product gemaakt om de huid niet te laten uitdrogen. In de pubertijd worden de talgklieren groter en maken meer talg aan. Te veel talg kan zorgen voor een verstopping van het talgkanaal. Deze ophopingen of verstoppingen kunnen tot ontstekingen leiden. Deze ontstekingen uiten zich in de vorm van mee-eters of puistjes.
De gevolgen van acne
We weten nu hoe acne kan ontstaan. Maar niet iedereen heeft even veel last van acne. Sommige mensen komen de puberteit door zonder een enkele puist, anderen zitten volledig onder de puisten en ontstekingen.
De plekken waar acne voorkomt is in het gezicht, op de rug en borst en op de schouders. Sommige mensen hebben dusdanig veel last van acne, dat ze zichzelf schamen hiervoor. Ze durven niet meer onder de mensen te komen en kunnen daardoor in de psychische problemen raken. Vaak worden jongeren ook gepest vanwege hun acne, ondanks dat het een aandoening is die vaak, zoals we hebben gelezen, niet te vermijden is.
Vaak gaat acne vanzelf weer over, wanneer de talgproductie na de puberteit is gereguleerd en in balans is. Toch zijn er mensen die tot ver na hun puberteit last kunnen hebben van “jeugdpuistjes”.
Maar vaak willen (vooral jongere) personen snel van hun puistjes af en denken dat het uitknijpen van puistjes de beste manier is. Maar dat werkt juist averechts! Door het uitknijpen van puistjes vergroot je de kans op verdere ontstekingen. Bovendien kan het uitknijpen van puistjes tot littekenweefsel leiden, wat je je leven lang bij je draagt. Ga dus niet de puistjes uitknijpen! Maar zijn er dan mogelijkheden om de ernst van de acne te verminderen? Jazeker!
Behandelmethoden
Is acne te behandelen? Jazeker! Uiteraard hangt het van de ernst van de acne af hoe het behandeltraject is.
Mogelijkheden tot behandeling van acne kunnen bestaan uit lotions of crèmes die talgvorming verminderen, bacteriegroei tegen gaan en verhoorning (verharding) van de huid afremmen. Ook bestaan middelen om ontstekingen te onderdrukken.
Verder kan worden gekozen voor een antibiotica kuur middels pillen.
Maar er zijn buiten deze medische behandelingen ook veel mogelijkheden die je zelf kunt aanpakken om acne te verminderen.
Zelf aan de slag!
Je hoeft niet meteen naar de dokter te rennen als je een puistje op je gezicht of schouders, rug of borst hebt. Er zijn zeker mogelijkheden die je zelf al kunt toepassen om acne te verminderen en de gevolgen van acne zo klein mogelijk te houden.
Om dit te ervaren, raad ik je aan mijn artikel over het e-boek Leven zonder acne te lezen. In dit artikel beschrijf ik het e-book waarin tal van tips staan om de effecten van acne te verkleinen en mogelijkheden op het ontstaan van acne te minimaliseren. In dit boek wordt het 4-stappenplan uitgelegd; een methode om verlost te raken van je acne. En dit alles zonder pillen of crèmes van de huisarts!
Word de baas over je acne