Think And Grow Rich Review- Fabel of Geheim tot succes?

Boek voor de review Think And Grow Rich

Deze Think And Grow Rich Review bespreekt niet alleen de inhoud van dit boek. Ook de diepere betekenis van dit boek en de bedoeling van de schrijver, Napoleon Hill, komt aan bod.

Als je denkt dat je door het lezen van dit boek snel rijk wordt, moet ik je teleur stellen. Het gaat meer over de filosofie van het denken en in het leven staan, zoals je verderop kunt lezen.

In deze Think And Grow Rich Review laat ik je kennis maken met de schrijver, Napoleon Hill. Verder komt de inhoud van het boek natuurlijk aan bod. Tot slot volgt ook mijn eigen mening over dit boek. Met als kernvragen: Is dit boek mijn geld waard en wordt het beloofde resultaat geleverd?

Think And Grow Rich

Dit Engelstalige boek met veelbelovende titel levert vaak al ongelezen een oordeel op. Veel mensen zullen denken: “Daar heb je weer zo’n Hoe-word-ik-snel-rijk-boek”. Even zoveel mensen zullen nieuwsgierig worden bij het zien van de titel en willen weten wat hierachter zit.

Zo is ook mijn interesse in dit boek ontstaan en heb ik het gekocht. Eerlijk gezegd: ik heb het nu al een paar keer gelezen en steeds weer haal ik er nieuwe elementen uit. Maar daarover later meer.

Oude tijden?

De veelgehoorde reactie van mensen die dit boek onder ogen krijgen, is wantrouwend. Het boek (origineel) stamt al uit 1937. Destijds zat Amerika, waar de schrijver Napoleon Hill woonde, net in een diepe recessie. Veel mensen denken dat die tijd niet is te vergelijken met de hedendaagse, moderne tijd.

Maar niets is minder waar! Dit boek biedt wijsheden die van alle tijden zijn. Het enige wat mij opviel tijdens het lezen van dit boek, is dat er soms ouderwets taalgebruik in wordt toegepast. Maar als je daar doorheen kan kijken (lezen) ervaar je een prachtig boek met vele wijsheden!

Of klik hier voor de Nederlandse versie van Think And Grow Rich, vertaald door Michael Pilarczyck!

Napoleon Hill

De auteur van onder andere Think And Grow Rich is Napoleon Hill. Napoleon is geboren op 26 oktober 1883 in een stadje genaamd Pound in Zuid-West Virginia. Van jongs af aan heeft hij geschreven, te beginnen vanaf zijn 13e in lokale krantjes.

Hij is een studie rechten begonnen maar moest deze wegens geldgebrek staken. Uiteindelijk is hij verkoper, journalist en schrijver geworden. Napoleon is overleden in 1970.

Waarom heeft Napoleon Hill Think And Grow Rich geschreven?

Hoe is Napoleon er nu bij gekomen om dit boek te schrijven? En waar haalde hij al deze wijsheid vandaan?

In 1908 ontmoette Napoleon de uiterst succesvolle en steenrijke zakenman Andrew Carnegie. Deze vroeg Napoleon om honderden succesvolle en rijke mensen te interviewen om erachter te komen hoe zij zo succesvol zijn geworden. Onder deze mensen bevinden zich beroemdheden zoals Henry Ford, Theodore Roosevelt, Wilbur Wright, John Rockefeller, Thomas Edison en Alexander Graham Bell. Ook minder bekende en succesvolle mensen werden geïnterviewd, om te zien wat níet werkt. Deze bevindingen moest Napoleon dan publiceren.

Zo is het boek Think And Grow Rich ontstaan.

Het boek Think And Grow Rich was direct een bestseller. Bij de eerste uitgave in 1937 (Napoleon heeft dus meer dan 20 jaar rijke mensen en hun gewoonten bestudeerd!) waren de 5000 stuks binnen zes weken verkocht. Een volgende oplage van 10.000 stuks was ook binnen zes weken uitverkocht. Let wel: in die tijd was er grotendeels enkel mond-tot-mond-reclame!

boeken voor de review think and grow rich

Inmiddels zijn er van het boek Think And Grow Rich meer dan 100 miljoen (!) exemplaren over de toonbank gegaan. Het boek is in vele talen vertaald en er zijn stukken toegevoegd, weg gelaten of gemoderniseerd. Maar ik hou het bij het origineel, precies zoals Napoleon Hill het heeft bedoeld.

Think And Grow Rich Review

Zoals ik al zei heb ik me gehouden aan het origineel Think And Grow Rich uit 1937.

Het boek bestaat uit een “opsomming” van gedragingen die Napoleon Hill heeft gevonden na de bestudering van vele succesvolle mensen uit zijn tijd (begin 1900). Het boek is samen te vatten in een manier van handelen om te komen tot rijkdom.

Deze manier van handelen is:

 • Vind iets waarvan je houdt om het te doen.
  Als je datgene vindt waar jouw passie ligt en wat je geweldig vindt om te doen, ben je daar als vanzelf goed in. En komt de rijkelijke beloning daarvoor naar je toe.
  Doe je iets wat niet je passie is, is het slechts een manier om geld te verdienen om van te leven. Maar dit zal je niet rijk maken.
 • Maak een actieplan.
  Plan je weg naar rijkdom en neem ook de acties hierin die daarvoor nodig zijn. Alleen denken aan rijkdom en succes zullen het je niet brengen, een plan en de daaropvolgende actie wel.
 • Betrek andere mensen bij je plan.
  Als je je passie volgt, neem dan mensen hierin mee die even gepassioneerd zijn over datgene wat jij doet. Dit sterkt je in het bereiken van je doel. Want hoe graag je iets ook wil; je kunt nooit alles in je eentje weten en uitvoeren.
 • Geven is belangrijker dan nemen.
  Als je slaagt in je plan, geef dan aan mensen die ook bezig zijn met het verwezenlijken van hun plannen. Deel je kennis en help daarmee andere mensen.

Onthoud dit uit Think And Grow Rich

Bovengenoemde stappen zijn de stappen die je kunt volgen om succes te oogsten. Het boek geeft nog een andere belangrijke les mee, die keer op keer wordt herhaald in het boek.


Iedereen kan denken aan rijkdom en veel mensen doen dit ook. Er zijn er echter maar een paar die begrijpen dat een weldoordacht plan én een brandend verlangen de enige betrouwbare middelen zijn om dit doel te bereiken.

Napoleon’s dertien stappen naar rijkdom

Rijk met think and grow rich

Het boek Think And Grow Rich laat de dertien stappen zien die volgens Napoleon Hill nodig zijn om tot het inzicht te komen hoe een succesvol en rijk leven te leiden. Ik zal de stappen een voor een omschrijven, zodat je een idee hebt wat je in het boek kunt verwachten. Natuurlijk treed ik niet téveel in detail, er moet voor jou wel wat te lezen overblijven!

Wens

Zorg ervoor dat je een brandend verlangen, een zeer sterke wens hebt, om te bereiken wat je wilt bereiken. Maak een goed plan hoe je dit gaat doen, bepaal je doel en wanneer je dit wil hebben bereikt.
Je mindset moet zo zijn dat je erin gelooft dat je je doel al hebt bereikt.

Geloof

Heb geloof en vertrouwen in je plan en in het resultaat. Geloof in je plan zal je gedachten en je acties op een positieve manier beïnvloeden.

Zelfinbeelding

Door middel van zelfinbeelding kun je een positieve invloed geven aan je geest. Napoleon legt in dit hoofdstuk uit: als je voor jezelf positieve gedachten hebt en je je concentreert op je wensen en je einddoel, gaat je onderbewustzijn aan het werk om deze doelen te realiseren.

Gespecialiseerde kennis

Hiermee bespreekt Napoleon de kracht van gespecialiseerde en toegepaste kennis. Aan algemene kennis heb je natuurlijk altijd een voordeel. Maar het is de gespecialiseerde kennis waardoor jij producten of diensten aan kan bieden zoals niemand anders dat kan. Hiermee onderscheid je jezelf en dat betaalt zich in klinkende munt!

Man met think and grow rich instelling

Verbeelding

Verbeelding is een zeer krachtig tool. Door je verbeelding voor je te laten werken, worden je ideeën werkelijkheid. Je komt erachter hoe je een idee kunt vormgeven en hoe je je plan ten uitvoer kunt brengen.

Een goed georganiseerde planning

Maak een goed plan hoe je je doelen gaat behalen. Zorg ervoor dat je je klanten veel service geeft en overtuig je klanten ervan dat ze juist jou nodig hebben! Ga voor kwaliteit boven kwantiteit en werk gepassioneerd.

Besluitvaardig

Maak vlotte beslissingen in het bereiken van je doel. Aanpassen van de plannen kan altijd nog.
Luister naar de tips van experts maar maak uiteindelijk zelf de keuze welke richting je op gaat.

Doorzettingsvermogen

Dit is een hele belangrijke! Ga door op de ingeslagen weg en zet door om je plannen te realiseren! Je hebt het hier over je ultieme wens die je wil verwezenlijken, dus ga niet bij de eerste de beste tegenslag bij de pakken neerzitten.

“Master mind”

Met master mind doelt Napoleon op het creëren van een groep mensen om je heen, die jou verder kunnen helpen. Zorg ervoor dat je je omringt met mensen die jou de kracht en kennis kunnen geven om je doelen te bereiken. Je kunt niet alles in je eentje doen of weten, een schare “ondersteuners” om je heen tillen je op en dragen je mee naar je doel.

Sex transmutatie

Dit hoofdstuk is een beetje een aparte eend in de bijt. Napoleon stelt dat sex een van de meest krachtige wensen van de mens is. Stel je dan eens voor dat je dit krachtige wensgevoel om kunt zetten in de gedrevenheid om je gestelde doelen te behalen. Het gevoel van onbedwingbare wens om sex te hebben zou je ook moeten voelen als een vurige wens bij het streven naar het bereiken van je doelen. Of in de woorden van Napoleon: heb wat minder sex en gebruik de daardoor vrijgekomen energie voor het ontwikkelen van creatieve ideeën.

Het onderbewustzijn

Verschuif je wensen naar je onderbewuste brein. Je onderbewustzijn werkt 24 uur per dag. Uiteraard heb je dit niet in de gaten, daar is het ook “onderbewust” voor. Overlaad jezelf met positieve gedachten. Dit geeft je ten eerste een goed gevoel. Verder krijg je hier positiviteit mee om je heen (wat je geeft krijg je terug). Tenslotte is er dan geen ruimte meer voor negatieve gedachten.

Hersenen

Dit hoofdstuk heeft een spiritueel tintje. Het mooie is, dat in latere studies en onderzoeken steeds dezelfde resultaten uitkomen zoals Napoleon ze al beschreef in dit hoofdstuk, namelijk het volgende.
Positieve gedachten hebben een hoge trilling. Deze hoge trilling, die jij ongemerkt uitzendt, gaat de ether in en komt in contact met andere hoogfrequente ideeën en gedachten. Hierdoor zul je merken dat positiviteit, positiviteit aantrekt. Eigenlijk wat we in het item hierboven hebben gezien: dat wat je uitzendt, krijg je terug. Napoleon stelt dat je onderbewustzijn een zendstation is. Je creatieve verbeelding is het ontvangststation. Wanneer dit creatieve gedeelte nu wordt overladen met positieve en goede ideeën, zal je zelfinbeelding deze ideeën kunnen omzetten naar concrete en goed te realiseren plannen.

Het zesde zintuig

Het zesde zintuig staat in nauw contact, of ís zelfs, je creatieve zelfinbeelding. Je zesde zintuig geeft je informatie over of iets goed of slecht voelt, zonder dat je er de vinger op kan leggen. Napoleon legt in dit hoofdstuk verder uit dat meditatie een goed middel is om je creatieve geest te versterken. Immers, wat je je inbeeldt, kan werkelijkheid worden, als je een brandend verlangen hierin hebt en het geloof dat wat jij wilt, ook gaat gebeuren. Dit is te ondersteunen door meditatie.

Hoe om te gaan met de zes angsten

Als laatste hoofdstuk leert Napoleon ons dat er uiteindelijk zes angsten zijn waarmee we moeten leren omgaan. Deze angsten zijn de angst voor armoede, kritiek, een slechte gezondheid, verlies van de liefde van iemand, ouder worden en de dood. Napoleon vertelt dat deze angsten niet altijd tegelijkertijd optreden maar cyclisch terug komen. Napoleon leert je hoe de succesvolle mensen omgaan met deze angsten.

Nieuwsgierig naar Think and Grow Rich

Kies hier voor de Nederlandse versie van Think And Grow Rich, vertaald door Michael Pilarczyck!

Mijn eigen mening over Think And Grow Rich

Deze Think And Grow Rich Review sluit ik af met mijn eigen mening over dit boek.

Het boek heeft me positief verrast. In eerste instantie dacht ik, zoals zoveel mensen, over dit boek: dit is een poort tot een succesvol en overdadig, rijk leven. Je leest het boek en daarin wordt stap voor stap verteld hoe je rijk wordt. Het komt waarschijnlijk door de prikkelende titel Denk Groot En Word Rijk.
Als dit het enige is dat je ziet en onthoudt van dit boek, zal het je niet het succes brengen wat je ervan verwacht.

Waarom ben ik dan tóch zo positief over dit boek?

Ik heb het boek nu een aantal keren gelezen en ben de achterliggende gedachten van het boek gaan begrijpen. Na de eerste keer lezen was ik nog niet overtuigd van de stappen zoals Napoleon Hill ze beschrijft. Maar het gekke was dat het boek me bleef aanstaren. Het ging niet uit mijn hoofd en schreeuwde om nog een keer te worden gelezen.

Ik heb het boek nu drie keer gelezen en steeds haal ik er meer uit. Een belangrijke les die Napoleon geeft, is dat je voor jezelf alle stappen moet doorlopen en begrijpen voordat je verder kan. Misschien is dit de kracht van het boek. En ook de reden dat veel mensen het boek niet begrijpen. Ze lezen het maar één keer en snappen de achterliggende gedachten van de schrijver niet.

Conclusie Think And Grow Rich Review

In mijn ogen is het boek zeker zijn geld waard. Het heeft mij veel gebracht; ik ben er anders door in het leven gaan staan. Met veel meer vertrouwen treed ik situaties tegemoet en weet dat het goed zal eindigen. Ik ben nog geen miljonair, dit is ook niet perse mijn einddoel. Maar ik merk dat meer en meer meevallers in mijn leven verschijnen.

Veel mensen maken ook de denkfout dat het alleen om materiële rijkdom gaat dat je kan verwerven met de stappen van Napoleon. Ik weet inmiddels beter. Het draait niet alleen om geld. Ook om positieve mensen om je heen, vriendschappen, meevallers in je leven. Een goede gezondheid, geluk en rust. Dit boek heeft me dit allemaal gebracht. En ik denk met plezier aan wat er nog allemaal in het verschiet ligt!

rijke mensen in het zonlicht

Mijn Think and Grow Rich Review heeft veel items uit het boek behandeld. Maar om daadwerkelijk gegrepen te worden door de bedoeling en gedachtegang van Napoleon Hill, is er maar één oplossing…

Ik zou zeggen: koop dit boek, lees het en leg het weg. Na een tijdje zullen je gedachten er nogmaals heen gaan en pak het boek dan gewoon nog een keer. Elke keer zul je jezelf verbazen over wat je steeds weer (bij)leert. Het zijn belangrijke levenslessen die, misschien verpakt in een oud jasje, nog steeds actueel zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *