Kun je piano leren spelen op een keyboard?

Toetsenbord keyboard

Veel mensen vinden het leuk om piano te leren spelen. Maar veel van deze mensen willen of kunnen niet direct een grote piano in hun huis plaatsen. Niet alleen vanwege de kosten van een goede piano, maar ook vanwege ruimtegebrek. Want een goede piano slokt nu eenmaal een grote plek in je huis op.
Daarom krijg ik vaak de vraag of je op een keyboard, dat vaak een stuk kleiner is, ook piano kunt leren spelen.

Het is mogelijk, maar…

Het antwoord is: ja, je kunt op een keyboard prima piano leren spelen. Heel goed zelfs. En er zijn muzikanten die op een keyboard hebben leren spelen en nooit de overstap gaan maken naar een (akoestische) piano.

Maar er is wel een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden bij het leren piano spelen op een keyboard. Ik zal dit in de volgende paragraaf behandelen.

…hou rekening met de volgende punten

Een keyboard verschilt van een piano. In mijn artikel “Wat is het verschil tussen een piano en een keyboard?” lees je hier meer over.

Maar waar moet je nu rekening mee houden als je op een keyboard piano wil leren spelen?
Allereerst is een keyboard meer dan een elektronische versie van een piano. Er zitten veel meer “gadges” op een keyboard zoals begeleiding, andere klanken die je zelf kunt kiezen en een ritme bepaler. Maar dit alles heb je niet nodig om piano te leren spelen. Wat wel goed is om op te letten is het aantal toetsen van je keyboard.

Het liefst heb je een keyboard met 88 toetsen, gelijk aan een akoestische piano. Een keyboard heeft vaak 61 of 76 toetsen.
Dit hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn om goed te leren piano spelen. Maar als je wat verder in het pianospel komt, mis je de octaven die je op je keyboard dan tekort komt. Dit geldt bij muziekstukken met een grote variatie in toonhoogte.

Aanslaggevoeligheid

Wat ook een belangrijk punt is om mee te nemen, is de aanslaggevoeligheid van de toetsen. Ik zal dit uitleggen.

Een piano zet, wanneer je de toetsen aanraakt, hamers in werking die op snaren slaan. Hierdoor voel je weerstand in de pianotoetsen. Hoe harder je de toets indrukt, hoe harder de noot klinkt. Je kunt hier dus variëren in de geluidssterkte door de toets harder of zachter in te drukken en zo mooi je gevoel in het spel leggen.

Piano hamers en snaren
De hamers en snaren van een akoestische piano

Bij keyboards wordt het geluid digitaal geproduceerd. Het maakt dus niet uit hoe hard of zacht je op de toets drukt.
Inmiddels zijn er wel veel keyboards die een weerstand in de toetsen hebben ingebouwd. Hierdoor lijkt de aanraking van een keyboard toets op die van een pianotoets. Maar verschil zul je altijd blijven voelen.

Verschil in geluid

Omdat een piano met hamers en snaren werkt, geeft dit een ander geluid dan de elektronische versie van het keyboard. Door de hamers en snaren, gecombineerd met de manier van aanslaan van de toets op de piano, kun je veel meer emotie in je muziek leggen.
Een keyboard blijft een toon geven, hoe lang je de toets ook ingedrukt houdt.

Verder heeft een piano enkele pedalen om de klanken van de muziek aan te passen (langer laten klinken of afkappen). Sommige keyboards hebben deze pedalen of één pedaal ook, wat de overeenkomst met een akoestische piano groter maakt.

Van keyboard naar piano? Of andersom?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is het prima mogelijk om op een keyboard piano te leren spelen. Vaak zie ik ook dat keyboardspelers later overstappen op een echte piano. Andersom komt dat minder voor: iemand die op een piano heeft leren spelen, blijft daar vaak ook bij.

Zelf proberen?

Nu je weet dat je op een keyboard ook goed piano kunt leren spelen, zou je hier meteen werk van kunnen maken.
Op internet zijn mooie online cursussen te vinden, waarbij ik zelf de voorkeur heb voor pianoles van Rene.
Deze laagdrempelige cursus leert je in enkele weken al muziek te spelen die jij leuk vindt!

En kijk voor een uitgebreide inkijk in de manier van pianoles geven door Rene maar eens naar mijn Pianoles Van Rene Review!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.